Gmina Bukowina Tatrzańska sąsiaduje ze Słowacją u podnóża Tatr. W skład gminy wchodzi osiem wsi: Białka Tatrzańska noclegi, Brzegi, Bukowina Tatrzańska, Czarna Góra, Groń, Jurgów, Leśnica i Rzepiska.
Atrakcyjne miejsca położone w Tatrach wyróżnić trzeba tutaj:
–Rysy nad Morskim Okiem,
-Świnicę,
-Zawrat,
-Dolinę Pięciu Stawów Polskich,
-Dolinę Roztoki, –
-Rusinową Polanę, gdzie znajduje się Sanktuarium Matki Boskiej Jaworzyńskiej Królowej Tatr.
W Jurgowie, znajduje się niespotykany zespół szałasów pasterskich, natomiast pomiędzy Białką Tatrzańską i Nową Białą utworzono rezerwat przyrody – Przełom rzeki Białki. Zachowały się obiekty zabytkowe. Wśród nich
-drewniane kościoły w Jurgowie, Białce Tatrzańskiej,
-odnowiony stary kościółek w Bukowinie Tatrzańskiej oraz zagrody spiskie w Czarnej Górze, zwłaszcza na Sołtystwie.
– Zagroda Korkoszów,
-filia Muzeum Tatrzańskiego w Zakopanem.
Dom Ludowy w Bukowina Tatrzańska noclegi, jako że jest największym budynkiem drewnianym w Polsce. Urozmaiceniem n wycieczek są stare tartaki i młyny oraz wiele zabytkowych kapliczek przydrożnych.
W czasie świąt, uroczystości religijnych można zobaczyć stroje regionalne.
Na co dzień używają gwary góralskiej w odmianie podhalańskiej i spiskiej. Pielęgnują tradycje i stare zwyczaje.
W Bukowinie Tatrzańskiej odbywają imprezy folklorystyczne
– w lutym Karnawał Góralski,
-w sierpniu Sabałowe Bajania.
– w Białce – letnie festyny i wiele zimowych imprez sportowych i rozrywkowych organizowanych przez Ośrodek Narciarski Kotelnica Białczańska.
Coraz większą atrakcją są spływy kajakowe na Białce.
W Białka Tatrzańska noclegi i okolicznych wsiach czynnych jest zimą ponad 30 wyciągów narciarskich, oświetlonych, z wygodną dla narciarzy infrastrukturą usługową: parkingi, gastronomia, wc, wypożyczalnie sprzętu
Terma Bania – kryte i odkryte baseny kąpielowe z wodą z podziemnych odwiertów geotermalnych.
Mieszkańcy Białki Tatrzańskiej nastawili się na zawodową obsługę noclegową turystów, budują nowe, komfortowe pokoje z łazienkami; prowadzą też domowe wyżywienie przygotowując wiele potraw regionalnych.