6 października w Morawsku w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej, zorganizowana została „Biesiada nad Morawskim Łęgiem”. Krynica noclegi zaprasza.
W czasie wydarzenia odbył się konkurs muzyczny, w którym udział wzięło 10 zespołów. Komisja w skład której weszli: Dorota Gunia – muzyk oraz Andrzej Osmyk – muzyk przyznała nagrodę Stowarzyszeniu Tradycji i Kultury Wiejskiej „Jawornik” z Jawornika Polskiego. Wykonawcy zostali uhonorowani kwotą w wysokości 300 zł . Sponsorem nagrody było Centrum Kulturalne w Przemyślu. Jury wyraziło podziękowania za pracę dla wszystkich osób biorących udział w muzycznym biesiadowaniu. noclegi Krynica
Podczas „Biesiady nad Morawskim Łęgiem” zostały zaprezentowane tradycyjne potrawy wiejskie. Oceniała je komisja złożona z: pani Joanny Łacińskiej (szefa kuchni Restauracji „Niagara” ” w Szówsku), pana Krzysztofa Zielińskiego (członka stowarzyszenia „Pro Carpathia” z Rzeszowa), pani Krystyny Trojanowskiej (przedstawiciela Centrum Kulturalnego w Przemyślu) oraz pani Katarzyny Ignas (etnografa z Przeworska). Komisja miała za zadanie skosztować potraw a także obejrzeć rekwizyty i stoiska konkursowe. Ponadto ocenie podlegała zgodność przysmaków z tradycyjną kuchnią regionalną. Jury przyznało trzy nagrody pieniężne. Krynica pokoje gościnne
I Nagroda w wysokości 1000, 00 zł powędrowała do dla Stowarzyszenia Tradycji i Kultury Wiejskiej „Jawornik” z Jawornika Polskiego. II Nagrodę czyli 700,00zł otrzymało Stowarzyszenie „Razem w Przyszłość” z Morawska, natomiast III Nagrodę wynoszącą 500,00 zł- Zespół z Rożniatowa. Wszystkie wymienione gratyfikacje pieniężne zostały ufundowane przez Zarząd Województwa Podkarpackiego. Krynica pensjonaty
Obok powyższych komisja wręczyła również siedem nagród rzeczowych czyli sprzęt AGD. Ich sponsorem był Wójt Gminy Jarosław. Otrzymali je: Zespół z Kisielowa za wykonanie zapiekanego powidła śliwkowego, Stowarzyszenie „Wólczanie” z Wólki Pełkińskiej za przygotowanie kapustę z jagłami i ziemniakami w mundurkach, Zespół z Maćkówki za zestaw potraw konkursowych oraz dodatkowo za autentyczną drabinkę do odciskania sera. Kolejnymi wyróżnieniami zostali odznaczeni: Zespół „Niespodzianka” z Krowicy Samej za pierogi z kiszonej kapusty z maczką z kaczki, Pełkińskie Stowarzyszenie Kobiet w Pełkiniach za pierogi nadziewane kaszą gryczaną i wątróbką, Stowarzyszenie „Nad Sanem” w Kostkowie za wykonanie zestawu potraw konkursowych oraz za pałkę do ucierania oraz Stowarzyszenie „Kobiety dla Makowiska” z Makowiska za przyrządzenie zupy pomidorowej z fasolą „jaśkiem”. Krynica wille
Komisja była zachwycona zaprezentowanymi potrawami, zarówno ich smakiem, wyglądem, kunsztem wykonania jak i wierności kuchennej tradycji. Pochwała odnosiła się również do samej estetyki stoisk z potrawami. Jury wyraziło uznanie dla umiejętności przygotowania doskonałego jedzenia w prosty sposób i bez użycia współczesnych przypraw.
Na ręce organizatorów- Centrum kulturalnego w Przemyślu i Wójta Gminy Jarosław zostały złożone podziękowania za zorganizowanie wspaniałej biesiady.